*

mukitalo

Putket jäässä, tulipalovapaa mahdollisuus omakotitalossa

Asuessani taannoin omakotitalossa (rintamiestalo oma kaivo) , pesukoneelle tuleva vesijohto jäätyi suunnilleen .25 Celsius lämpötilassa. Syy putken jäätymiseen oli yksinkertaisesti sähkösyötön puute ja osittain eristyksen mahdollinen asennusvirhe. Vesijohto oli suojaputkessa , lämminvesivaraaja, lattiavalu lattialämmityksin ja nousu seinässä vajaan metrin korkeudelle. Normaalitalvena johto jäätyi 4-5 kertaa ja selvitin ongelman seuraavalla tavalla.

Apteekista hankin kinkun suolauksiinkin soveltuvan surimman rokotuspiikin (neulanpituuskin noin 10 cm). Paikallisesta huoltoyhtiöstä  (metsäkoneet)  ostin ulkohalkaisijaltaan 6mm sinistä paineilmalle tarkoitettua instrumenttijohtoa pari metriä.  Siinä tarvittavat hankinnat, jakoavain ja vesikattila oli jo talon varusteina.

1 Kaivon uppopumpun virta pois

2 Kattilallinen vettä suunnilleen 70-80 asteen lämpötilaan.

3 Paineenpoisto putkistosta suihkusta tai vesialtaasta kylmälle vedelle.

4 Seinässä olevan putkiliittimen avaaminen jakarilla.

5 Ruutta täyteen kuumaa vettä ja sen liittäminen instrumenttiputken toiseen päähän ( Neulaa tarvitaan siihen kinkun suolaamiseen).

6 instruputki reikään ja ruutalla kuumaa vettä samalla painaen putkea sisäänpäin. Painettu vesi tulee hieman jäähtyyneenä siitä noin 1-2 millin välyksestä, joka on vesijohtoputken sisähalkaisija - instrumenttiputken ulkohalkaisija. Putkea tunketaan niin kauan , että tuke antaa periksi (jäätulppa on sulatettu) ja instrumenttiputi voidaan työntää ilman vastusta sisälle.

7 Putki on sulatettu ja putkiliitin kiinni ja virrat päälle tarkastaen ettei jäänyt vuotoa putkiliittimen osalta

 

Jäätynyt osa oli meillä noin 15 cm ja sen sulattamiseen meni noin 10 minuuttia, helppoa kuin heinänteko eikä ollut vaaraa tulipaloista tai vastaavista. Sama systeemi toimisi myös kunnan verkoissa oleviin taloihin, jolloin 1. olisi vesi poikki . vesimittarin kohdalta. Jutun clue on kuitenkin ruutta plus kovamuovinen instrumenttiputki kera vedenkeitontaidon ja jakarin käytön ymmärtämisessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ammattilaiset työntävät jäätyneen putken sisälle teflonputkea, johon ohjataan vesihöyryä. Kyseessä on nimenomaan putki vaikka teflon onkin melkoisen taipuvaa. Muut muovit eivät kestä yhtä hyvin kuumuutta. Melko kallista tavaraa eikä sitä monesta paikasta löydy. Höyryn lähteeksi riittää jopa pieni höyrypesuri.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tuo instruenttiputki kestää hyvin tuon 70-80 lämpötilan. Höyryssä lämpö tila aina ssuurempi, jopa yli sata. Instrp. voi työntää normaaliin vesijohtoputkeen, koska se on kovaa muovia, kimmoisa ja kokoonpuristamaton verrattuna vaikkapa kasteluletkuihin puutarhassa. Minä maksoin muistaakseni kahvin verran siitä parista metristä tutulle myyjälle.

T Piepponen

No joo.

Blogissa kerrottu konsti toimii, jos vain on kaksi kättä ja ne liikkuvat halutulla lailla teknisissä askareissa. Vähän aikaa siinä tietysti joutuu säätämään, mutta saattaa tulla stressaamattomammaksi kuin talon vanhingossa polttaminen.

Ja Kosken kommentista tuli mieleen höyrynkehittimen puute. Sellainenhan kannattaakin laittaa projektilistalle.
Yksinkertaisemmillaanhan se on aivan normaali putkispiraali jota lämmitetään esim. nestekaasulla (suljettu sykloonikuori) tai vastuksella. Toiseen päähän syötetään verkostopaineella vettä ja toisesta päästä tulee höyryä. Näin ne yksinkertaisemmillaan toimivat nuo markkinoiden höyrynkehittimet. Tarkemmin ajatellen sellainen kapine olisi erittäin hyädyllinen monessa hommassa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Paikka, josta putki on jäässä saattaa olla varsin kaukana kohdasta , josta päästään verkostoon. Minun tapauksessa se oli heti seinäläpiviennin takana. Se olisi saattanut olla myös noin 70 cm:n päässä eli lattiarajassa, mutta ei ollut. Joillakin se voi olla vaikkapa 2 metrin päässä. Minun systeemillä sulattava lämpö kohdistui nesteen avulla suoraan tähän jäähän ja sillä höyrystimelläkin pitää höyry purkauttaa vasta tukoksen kohdalla, joten joku putki tarvitaan höyrysuuttimen jälkeen.
Saamani neuvo ongelmaan ammattimieheltä (?) oli tohottaa tukankuivaajalla lämminvesivaraajan takaa suojaputkeen ( noin 4 metriä kohteeseeneli tukos), en edes yrittänyt moista pelleilyä ( Tekninen thermodynamiikka peruskurssi sentään suoritettu muinoin).
lisäys Kun sinulla on tuo putkenpää näkyvisssä, täytä ruutta ja asenna instruputki paikalleen. Oikea käsi putkeen kiinni työntäen tukosta samalla vasen käsi pannulappu ja ruutta, puristin rintalastaa vasten "rokottoessani" vettå putkeen. Kolmikätinen apina suunnilleen.

T Piepponen

Myös leuka ja otsa ovat hyviä "apukäsiä".

Mutta suola On hyvä juttu tuossa tietenkin.

Video olisi vielä parempi, niin menisi nykyajan visuaali-aadehoodeille helpoiten jakeluun.

Vielä voi helposti tulla yksi kovempi pakkaskausikin. Ei sitä tiedä ennenkuin näkee.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Luovuutta löytyy, kun hätä on suuri ja pää vielä pellaa. Nykyajan nuoremmalla sukupolvella voipi tosin mennä sormi suuhun jo sen jakarin käytön opettelemisessa, tietäneevätkö mikä onkaan.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset